OPEC møde i Wien og enighed
for første gang i mange år

Organisationen af olieeksporterende lande, også kaldet OPEC, blev den 30. november 2016 i Wien, enige om at skære i den daglige produktion af olie. Dette forhold sender olieprisen op.


OPEC består af 14 olieeksporterende lande, deriblandt Saudi-Arabien, Venezuela, Libyen og Iran. Flere af OPEC landene har olien som deres største og eneste indtægtskilde. Da olieprisen faldt fra 115 USD i 2014 til 28 USD halvandet år senere, gjorde det meget ondt på OPEC landenes økonomier.

Mødet i Wien blev af mange kaldet et af de vigtigste for OPEC i nyere tid.

Et land som fx Venezuela, engang blandt en af Latinamerikas rigeste nationer, er i dag tæt på økonomisk sammenbrud, trods landets store oliereserver. Venezuela og mange andre nationer er meget afhængige af en høj og stabil oliepris.

Olieprisens udvikling har ligeledes ramt især Saudi-Arabien, verdens største olieproducent, der får 90 % af sine indtægter fra olien.

Så OPEC var, efter manges overbevisning, tvunget til at blive enige om at reducere i olieproduktionen blandt deres medlemslande. Og de blev enige for første gang i mange år. Aftalen blev, at de store olieproducerende lande fra 1. januar 2017 og seks måneder frem, skal skære 1,2 millioner tønder olie om dagen i deres produktion.

Hvad der også var interessant og meget overraskende var, at Rusland, som ikke er medlem af OPEC, deltog på mødet. Rusland og andre NON OPEC lande, deriblandt Algeriet, Oman, Mexico, Azerbaijan med flere, vil ligeledes skære i deres olieproduktion med cirka 0,6 millioner tønder olie om dagen. Den samlede produktionsreduktion på olie bliver dermed fra 1. januar 2017 på i alt cirka 1,8 millioner tønder olie om dagen.

Ovenstående sender et klart signal om, at de 25 lande gerne vil hjælpe hinanden med at få olieprisen højere end de priser, som vi har set i foråret 2016. På nuværende tidspunkt ligger WTI Crude Oil (Nymex) olieprisen på 50-55 USD pr. tønde olie.

”Dette her vil betyde stigende priser, og det vil helt sikkert hjælpe de amerikanske producenter. Vi kan se en øget produktion i USA og en stigning i eksporten for at fylde hullet fra OPEC”, siger Sarp Ozkan, energimarkedsanalytiker ved Ponderosa Advisors*.

”Hos Titus ser vi enigheden blandt både OPEC landene og de 11 NON OPEC lande, der var med på mødet, som meget interessant, da de projekter, som Titus har til salg lige nu, tager deres budgetudgangspunkt i en WTI pris på 30 USD pr. tønde olie. Derfor mener vi, at der er fine muligheder for et solidt afkast i fremtiden” siger Thomas Hansen, direktør hos Titus.

 

*kilde:  http://www.dr.dk/nyheder/penge/opec-aftale-sender-olieprisen-paa-himmelfart